ZELF EEN UITZENDBUREAU STARTEN

Zou jij graag willen ondernemen en je eigen uitzendbureau willen starten? Geweldig! Wij zijn inmiddels echte professionals en vertellen je er graag wat meer over.

De stap naar een eigen onderneming is spannend en kan best lastig zijn. Wat komt er allemaal bij kijken, hoe zit het met wet en regelgeving, waar begin ik? Allemaal vragen die in je gedachten voorbij komen. Als je net bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel begint het echte ondernemen eigenlijk pas echt!

Je kunt je eigen uitzendbureau starten op een manier dat je je alleen hoeft te richten op de primaire activiteiten. Het is makkelijker om in te stappen en de risico’s beperken tot de kern van het uitzendbureau.

Alle zaken op de achtergrond zijn geregeld via een backoffice, dus je kunt direct aan de slag. Door deze manier van werken kun je ervoor zorgen dat de zaken die ertoe doen echt goed gaan. Matrix maakt dit mogelijk voor je door backoffice uitzendbureau uitbesteden toegankelijk te maken voor je en je te helpen met de opstart.

Matrix man met whiteboard
Matrix man PowerPoint

WAAR BEGIN IK?

Het is slim om een business plan (voorbeeld) te maken. Dit dwingt je op na te denken over zaken als je propositie, unqiue sellings points en het financiele aspect. Het kan soms wat overweldigend aanvoelen als je een voorbeeld businessplan voor de eerste keer opent.

Veel vragen waar je misschien niet direct een antwoord op hebt. Dat is logisch, probeer het in je eigen woorden te formuleren. Maak je dit businessplan alleen voor jezelf en bijvoorbeeld je compagnon? Dan kun je het eigenlijk niet fout doen. Het is wel slim om echt even de tijd te nemen voor het schrijven of invullen van het plan.

Ben je opzoek naar een financierder (bijvoorbeeld Qredits) dan weegt de kwaliteit van je plan wat zwaarder. Deze financierder wil je natuurlijk overtuigen van je kennis en kunde. Vergeet niet dat dit uiteindelijk ook gewoon mensen zijn en dat je enthousiasme over je nieuwe onderneming de doorslag kan geven!

Als je goed voorbereid wil zijn voor je afspraak, dan is het goed om je presentatie te oefenen. Laat bijvoorbeeld een (ondernemende) vriend of familielid (kritische) vragen stellen, hiermee test je direct je plan en bereid je jezelf voor op mogelijke vragen!

Wij van Matrix zijn altijd geïnteresseerd in jouw ideeën en kunnen je antwoord geven op een hoop vragen. Bel dus gerust even om hierover te sparren.

RECHTSVORM

De rechtsvorm is de bedrijfsvorm, de meest voorkomende rechtsvormen zijn een B.V., Eenmanszaak, Stichting of V.O.F. Iedere rechtsvorm heeft zijn voor en nadelen en er is geen generiek advies te geven over welke rechtsvorm voor jou geschikt is.

Het is belangrijk dat je de juiste rechtsvorm kiest voor de oprichting van je bedrijf. Het kost namelijk tijd en geld om deze achteraf te wijzigen. Lees jezelf daarom in over de verschillende vormen en maak op basis van je situatie de keuze.

Soms is dat lastiger, als je dit niet exact weet kan een adviseur je hiermee helpen. Het kan zijn dat de keuze voor de hand liggend is. We geven hier een opsomming van voor en nadelen van de meest voorkomende rechtsvormen voor een uitzendbureau. Dit is geen bindend advies, het kan je wel wat meer duidelijkheid geven.

Rechtsvorm

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK?

B.V.

De B.V. staat voor “Besloten vennootschap”. De B.V. is een rechtspersoon, dat betekent dat de B.V. zijn eigen rechten en plichten heeft en uit “naam van de B.V.” kan handelen. de B.V. kan onder andere “zelfstandig” een contractuele verplichting aangaan.

Als je bijvoorbeeld een zakelijk telefoon abonnement nodig hebt en je sluit dit af op de naam van je bedrijf (Besloten vennootschap in dit voorbeeld) dan staat dat los van jou als privé persoon. De afspraak is namelijk gemaakt met de rechtspersoon.

De B.V. heeft een bestuur en het bestuur (jij in dit geval) neemt beslissingen voor het bedrijf. Deze rechtsvorm kent een belangrijke kanttekening, neem jij als bestuurder zijnde slechte beslissingen waarbij te verwachten was dat het negatief zou uitpakken? Dan kun je als bestuurder aansprakelijk gesteld worden. De ontstane schulden kunnen dan persoonlijk op je verhaald worden. De B.V. biedt dus geen vrijbrief voor fraude.

Het is daarnaast ook verplicht om een minimaal gebruikelijk salaris uit te keren. Dit heet het DGA Salaris. In 2021 is dit vastgesteld op 47.000 euro bruto per jaar. Dit bruto salaris ben je dus verplicht om uit te keren. Het is mogelijk om een verlaging van DGA salaris aan te vragen. De belastingdienst moet hiermee akkoord gaan met je prognose.

Fiscaal gezien is de B.V. interessant bij een winst van minimaal 120.000 euro. Verwacht je de komende jaren nog niet zoveel winst te draaien? Dan is de eenmanszaak fiscaal gezien aantrekkelijker.

Voordelen:

 • De B.V. is een rechtspersoon en daarom ben je bij een faillissement (meestal) niet zelf aansprakelijk
 • Fiscaal aantrekkelijker bij winst boven 120.000 euro
 • Aandelen zijn makkelijker over te dragen (van toepassing bij verkoop van bedrijf)


Nadelen:

 • Verplichting om een jaarrekening te deponeren. Dit moet via een boekhouder of accountant. De administratiekosten zijn in veel gevallen dus hoger.


De eenmalige opstartkosten zijn hoger dan bij een eenmanszaak, Dit komt omdat de oprichting via een notaris moet gebeuren. Via Firm24 kun je voor een scherpe prijs de B.V. oprichten.

Matrix man achter bureau
Matrix man

EENMANSZAAK

De eenmanszaak is de meest voorkomende en eenvoudigste rechtsvorm. Dit kun je zelf regelen door een bezoek te brengen aan de Kamer van Koophandel. Het is zo geregeld en de kosten zijn laag.

Als je bent geregistreerd als eenmanszaak ontvang je van de Belastingdienst een BTW nummer. Met het BTW nummer kun je factureren en ben je officieel ondernemer!

De eenmanszaak is altijd hoofdelijk aansprakelijk voor schulden. Fiscaal gezien is de eenmanszaak aantrekkelijker bij een winst onder de 120.000 euro. Het is daarom voor starters interessant om voor deze rechtsvorm te kiezen.

Anders dan de naam doet vermoeden is het als eenmanszaak mogelijk om personeel aan te nemen. Er zit ook geen limiet aan het aantal werknemers binnen je bedrijf. In de praktijk is de eenmanszaak niet gebruikelijk bij grotere bedrijven. Dit komt onder andere door het risico dat je loopt als eenmanszaak bij een faillissement.

Voordelen:

 • De eenmanszaak is zo geregeld!
 • Fiscaal aantrekkelijk bij een winst onder 120.000 euro
 • Deponering jaarrekening niet nodig


Nadelen:

 • Persoonlijk aansprakelijk bij faillissement
 • Lastiger over te dragen bij verkoop

V.O.F.

V.O.F. staat voor “Vennootschap onder firma” en is een rechtsvorm waarbij minimaal 2 personen met elkaar samenwerken. Begin je dus alleen je bedrijf? Dan is deze rechtsvorm per definitie niet interessant en ben je aangewezen op de B.V. of eenmanszaak.

Iedere persoon die betrokken is bij een V.O.F. is mede eigenaar. Iemand die betrokken is bij een V.O.F. noem je een “vennoot”. Start je een bedrijf samen met iemand anders, kan het dus een goede keuze zijn om voor deze rechtsvorm te kiezen.

In de regel is een winst tot ongeveer 100.000 euro aantrekkelijker via een B.V. Als V.O.F. ben je samen met je vennoten net als bij de eenmanszaak privé aansprakelijk. De samenwerking leg je vast in een contractuele overeenkomst tussen de vennoten.

Voordelen:

 • De V.O.F. is net als een eenmanszaak makkelijk te regelen
 • Geschikte optie om met meerdere personen te ondernemen zonder B.V.
 • Fiscaal aantrekkelijk bij een winst onder 120.000 euro
 • Deponering jaarrekening niet nodig


Nadelen:

 • Persoonlijk aansprakelijk bij faillissement
 • Lastiger over te dragen bij verkoop
Matrix man en vrouw
We hopen dat je op basis van deze informatie een goede keuze kunt maken tussen de rechtsvormen. Is dit nog niet helemaal duidelijk? Neem dan vrijblijvend contact op met Matrix. Afhankelijk van je situatie kunnen wij je hierover adviseren!